Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 17 september 2014

NATO i Ukraina


NATO styrkor inleder övningen Rapid Trident i västra Ukraina medan strider rasar i öst.

Eftersom striderna mellan armén och proryska rebellerna rasar i östra Ukraina, pågår förberedelser nära dess västra gräns för en gemensam militärövning denna månad med mer än 1000 soldater från USA och dess allierade.

Beslutet att gå vidare med Rapid Trident övningen 16-26 September ses som ett tecken på engagemang i Nato, i syfte att stödja Ukraina och samtidigt stoppa militärt ingripande i konflikten.

Den årliga övningen, som kommer att äga rum i Javoriv nära Ukrainas gräns mot Polen, var ursprungligen planerad till juli, men senarelades eftersom planeringen stördes av krisen i den östra delen av landet.

Nato intensifierar sin militära aktivitet i de östra delarna efter Rysslands annektering av Krim i mars och väntas komma överens vid ett toppmöte i Wales den här veckan för att skapa en ny snabbinsatsstyrka på flera tusen soldater.

Förutom flygvapenövningar, har USA flyttat stridsvagnar och 600 soldater till Polen och de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen för gemensamma manövrar i oktober, som ersätter den mer lätt beväpnade styrkan med fallskärmsjägare.

Men Rapid Trident är den första betydande utplacering av amerikanska och annan personal till Ukraina sedan krisen bröt ut.

President Barack Obama kommer att besöka Estland på onsdag för att lugna de tidigare sovjetländerna i Baltikum med USA: s stöd, och Estlands premiärminister efterlyste på tisdagen en starkare NATO närvaro i Östeuropa.

Washington har lovat Ukraina $ 52.000.000 i säkerhetsstöd och har redan stridsransoner, kroppsskydd, radioapparater och annan utrustning. Pentagon ledare har träffat ukrainska motsvarigheter för att diskutera en rad samarbeten, men för tillfället har vapenleveranserna uteslutits.

"Det är mycket viktigt att förstå att en militär lösning på detta problem inte kommer att vara tillmötesgående," Obama sa till reportrar i Vita huset i förra veckan.

USA European Command (EUCOM) säger att övningen den här månaden kommer att innebära cirka 200 ur amerikansk personal samt 1.100 från Ukraina, Azerbajdzjan, Storbritannien, Kanada, Georgien, Tyskland, Lettland, Litauen, Moldavien, Norge, Polen, Rumänien och Spanien .

Fokuserade på fredsbevarande styrkor, kommer den att innehålla stabsövningar, patrullering och hur man hanterar improviserade spränganordningar.

Även om det innebär många Nato-medlemmar i övningen samt länder som Ukraina, som är en del av Natos bredare "Partnerskap för fred", så är övningen är inte formellt en NATO-övning.

Rent allmänt så är det tänkt att inom ramen för ett bredare program med titeln "Operation Atlantic Resolve" avsett att visa USA:s engagemang för sina europeiska allierade. Nato bedriver vad de kallar  är en utökad version av sin regelbundna sommar och höst-schema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar