Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 19 september 2014

”Vladivostok” till sjöss med rysk besättning

15 sept 2014
Helikopterbärande landstigningsfartyg ”Vladivostok” gick till sjöss natten till lördagen på sin första seglats med rysk besättning.
Fartyget av typen ”Mistral” återvänder till ”Sen-Nazer” efter 10 dagar, 22 september. Efter ytterligare tre dagar planeras ”Vladivostok” löpa ut igen för ytterligare tio dagar till sjöss med besättningen för det andra fartyget av typen ”Mistral”, byggt i Frankrike för Ryssland.
Datum för ”Vladivostoks” utlöp har ändrats några gånger. Från början var det utsatt till 10 september, men på grund av tekniska orsaker har det framskjutits. Därefter förväntades, att ryska besättningen för första gången skulle gå ut med ”Mistralen” den 15 september.
Det har varit mycket diskussioner kring kontraktet med ”Mistralerna” och olika uttalanden från Frankrikes president Francoise Hollande. Mycket beroende på situationen i Ukraina. Ryssland har inte officiellt fått några informationer att kontraktet skulle annulleras eller att villkoren skall ha förändrats. Leverans av det första fartyget skall genomföras i slutet av oktober.
I augusti anlände de ryska besättningarna till Saint-Nazaire för att lära sig fartyget.
Kontraktet om två ”Mistraler” slöts mellan franska företaget DCNS och ”Rosoboroneksport” år 2011. Kostanaden uppgick till 1,2 miljarder euro. Det första fartyget – ”Vladivistok” – skall tillföras Rysslands flotta år 2014, det andra – ”Sevastopol” – år 2015.
”Mistral”-fartygen har ett deplacement om 21300 ton och kan ta ombord 450 marininfanterister, från 16 till 32 helikoptrar, 60 lätta pansarfordon och 13 tanks. Franska ”Mistral” är utrustade med två luftvärnsrobotanläggningar MBDA Simbad, två 30-mm kanoner Breda Mauser och fyra 12,7-mm kulsprutor. Enligt planerna skall de ryska fartygen utrustas med ryska vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar