Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 18 september 2014

Ryssland inleder arktiska patruller

19/9

Klimatförändringen är dåliga nyheter för de flesta av oss, men det hjälper Ryssland att öka sin status som en sjömakt. 

Förra veckan avslutade en flottilj med ryska örlogsfartyg en resa över Norra ishavet. Det ryska försvarsministeriet har sedan meddelat att detta var den första av vad som kommer att vara regelbundna patruller av nyligen tillgängliga farleder. 

Banorna är öppna nu under sommaren på grund av vikande havsis, och ger en maritim genväg mellan norra Asien och Västeuropa. Med tanke på risken för smuggling längs dess långa arktiska kust, är det naturligt att Ryssland vill stärka sin marina närvaro här, säger Michael Byers specialist i internationell rätt vid University of British Columbia i Vancouver, Kanada. 

Trots misstankar om Rysslands motiv efter ett "stunt" 2007 där en rysk ubåt planterade landets flagga på havsbottnen vid Nordpolen, ser Byers inte de marina patruller som ett förebud om stigande spänningar över Arktis överflödande olja, gas och andra resurser. 

Snarare ser han att den ryska flottan vill helt enkelt använda sig mer av arktiska hamnar efter att ha förlorat sina baltiska baser när Sovjetunionen bröt upp. "Från ett rysk militär perspektiv är Arktis inte bara om tillgång till Ishavet, utan på världens hav," uppger Byers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar