Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 17 september 2014

Rysk Mistral på provtur


En rysk besättning på 200 personer seglade i helgen iväg med franskbyggda landstigningsfartyget av Mistralklass på en provtur.
För en dryg vecka sedan sa Frankrikes president Francois Hollande att han ville stoppa leveransen av de två helkopterbärande landstigningsfartyg som landet bygger åt den ryska flottan.
Fartygen beställdes 2011 och det första är snart klart för leverans. Det andra ska levereras nästa år.

Hollande handlade under press från andra västländer att bojkotta leveranser till Ryssland, och speciellt känslig har denna fartygsaffär varit eftersom det handlar om krigsmateriel.
Men i den franska varvsstaden Saint-Nazaire har sedan länge två ryska besättningar om sammanlagt 400 personer väntat på att provköra fartygen och senare ta hem dem till Ryssland.
Och i lördags natt gick en besättning ombord på fartyget som döpts till Vladivostok och seglade sedan tidigt på morgonen för att inleda testkörningar.
Efter Hollandes uttalande har representanter för franska regeringen förklarat för de ryska ledarna att kontraktet på fartygen fortfarande gäller juridiskt. Presidenten kommer att fatta sitt definitiva beslut om leveransen först i slutet av oktober.
Ryssland har hotat med stora skadestånd om leveransen inte blir av.

Källa: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article3847874.ece#comments

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar