Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 5 december 2014

5/12 Franska varvet STX fått från USA-order, kompensation för”Mistraler”

5 december 2014
Foto: varvet STX France i Saint-Nazaire
Amerikanska rederiet Royal Caribbean Cruises Ltd har beställt två kryssningsfartyg vid varvet STX France till en kostnad av 1,2 miljarder euro. Det första fartyget skall levereras till beställaren år 2018, det andra – 2020. Rysk massmedia har redan kallat denna beställning för ”kompensation” för att Frankrike inte levererar ”Mistralerna” till Rysslands Flotta.
Reuters skriver, informationen om kontraktet med varvet, som ligger i Saint-Nazaire, visar sig mot bakgrund av uttalande från fransk ledare om möjligt stopp av leverans till Ryssland av ”Mistral”, som också byggs vid detta varv. ”För närvarande, tar vi inget steg för leverans av helikopterbärande ”Mistral”. Det är fullt möjligt, om inte nödvändiga villkor uppfylls, att vi inte levererar dessa fartyg till Ryssland”- citeras Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian av nyhetsbyrån TASS
”Uppenbarligen är det så, att den finansiella förlusten i händelse av stoppad leverans av helikopterbärande landstigningsfartygen till Ryssland skulle bli enorm. Efter att ha erbjudit varvet kontrakt om att bygga kryssningsfartyg, ”kompenserar” amerikanarna fransmännen för att riva upp avtalet om leverans av ”Mistraler”, - skriver Moskovskij Komsomolets.
Kontraktet om leverans av två helikopterbärande fartyg slöts år 2011. Kostnaden uppgick till 1.2 miljarder euro. I händelse att kontraktet rivs upp är ”Rosoboroneksport” berett att kräva pengarna tillbaka, liksom ett stort skadestånd.
I juli år 2014 tillkännagav ”Natali Djuran-Prenborn” [ljudenligt] från fackföreningen CFDT, att företaget/varvet redan genomfört nedskärningar under perioden 2009-2011, ur vilken varvet undkom tack vare den ryska beställningen. ”Om det inte varit för dessa landstignings-fartyg för fyra år sedan, så är det osäkert om STX France skulle funnits idag” – kommenterade fransyskan till tidningen Liberation.
Vi påminner om, att de ryska sjömännen, som befinner sig i Saint-Nazaire, väntar på besked om leverans av fartyget ”Vladivostok” fram till februari 2015. En källa vid Centrala Marinportalen påpekar,  att för många av sjömännen går det franska visumet ut då och de blir då tvungna att förnya dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar