Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 4 december 2014

4/12 Turkiet ffg värd för grekiskt jaktflyg vid ”Tiger Meet” 2015

 4 dec

Turkiet skall för första gången (ffg) vara värd för grekiskt flyg vid den multinationella NATO-övningen i maj 2015, vilket är ett viktigt steg i lättnader av spänning mellan de två nationerna.

Fram tills nyligen har piloter från de bägge NATO-länderna genomfört fientliga manövrar mot varandra i omstritt luftrum över Egeiska havet. Under 2006 dödades en grekisk pilot efter kollision mellan grekisk och turkisk F-16 när de hetsade över Egeiska havet.

Grekiska och turkiska jaktkärror från 335:e respektive 192:a flottorna, kommer att förenas med alliansbröder i NATO:s ”Tiger Meet”-övningar, som skall gå av stapeln i centrala Turkiet i anatoliska staden Konya mellan 4 och 15 maj 2015, bekräftar turkiska och grekiska källor till IHS Jane´s.
De två länderna har dragits med olösta decenniegamla tvister rörande rättigheter i Egeiska havet, liksom över ön Cypern i östra Medelhavet, som är delad mellan grek- och turkcyprioter.

Spänningen som avtagit mellan de två staterna under senare år, har igen blossat upp efter att grekcyprioter gjort försök med oljeborrning runt den omtvistade ön, vilket fick den turkarna att skicka Flottan till området.

Totalt omkring 100 stridsflygplan från 11 länder, däribland Grekland, förväntas delta i ”Tiger Meet”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar