Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 1 december 2014

1/12 En ”historisk” dag vid Norra marinen, när Norra milot skapas

1 dec 2014
Det förenade strategiska kommandot i den arktiska zonen börjar formeras med Rysslands Norra Flotta som grund, meddelade befälhavaren för Norra Flottan amiral Vladimir Koroljoff.
”Idag (1 december) är en historisk dag för Norra flottan, då flottan blir grunden för det nya strategiska kommandot, bildat i den arktiska zonen, och med det nya utbildningsåret blir det nya uppgifter på ett nytt sätt”, - sade befälhavaren på måndagen vid flottans bas i Severodvinsk under en högtidlig ceremoni. Detta meddelar ”Interfaks-AVN”.
I april skrev flottans centrala portal om det nya milot. Då var det redan känt, att Norra flottan lämnar Västra milot [ZVO], för att bli grunden för ett nytt kommando.
I september blev det bekant, att förutom Norra flottan kommer även andra förband från ZVO, till Norra milot ansluts även nya grupperingar, förlagda i den arktiska zonen, bland annat på Novaja Zemlja, Nysibiriska öarna, Frans Josefs land och Wrangels ö.
Under sommaren och hösten har man övat och börjat bygga militär infrastruktur i den arktiska zonen. Ett fartygsförband från Norra marinen med stora ubåtsjaktfartyget ”Admiral Levtjenko” i spetsen har gjort en resa till Nysibiriska öarna. En modern militärförläggning byggs på Wrangels ö, vilket skapat protester bland ekologer.
De förenade skeppsvarven (OSK) säger, att de redan tittar efter nya militärfartyg ur nya klasser för att använda i Arktis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar