Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 28 april 2016

28/4 Kollision ru ubåt ”Krasnodar” och pl ubåt ”Ozjel” ?

SSK-projekt 636,3 "Krasnodar"

Sammanfattning: Ryska TV-kanalen ”REN TV” gick med att ryska ubåten ”Krasnodar” skall ha kolliderat med polska ubåten ”Ozjel” i Östersjön vid kusten längs halvön Pillau (är tyska namnet på ryska Baltijsk). Nyhetsbyrån Interfax gick med det med hänvisning till ”REN TV”.


Enligt TV-kanalen skulle incidenten har skett för några dagar sedan. Ryska ubåten skulle fått avsevärda skador, gått upp till ytan och sedan in till marinbas Baltijsk. Samtidigt skulle polska ubåten ”Ozjel” gått upp till ytan och blivit bogserad från kollisionsplatsen.
Samtidigt skriver polsk massmedia, att ryska ubåten gått till ”Amiralitetsvarven” i Petersburg för reparation. Varvet avfärdade dock denna uppgift.


Mittåt med kollision mellan ubåt – ubåt
Nyheten om kollision mellan rysk och polsk ubåt var förhastad och snart borttagen från REN TV:s sajt. Journalisterna vid TV-kanalen hänvisade till ”obekanta källor” och publicering i polsk massmedia.


Det ena gav det andra och en massa felaktigheter som att diesel-elektriska ”Krasnodar” skulle vara en atomdriven ubåt etc. Uppgifter försvann snart från sajterna.
Några uppgifter i polsk massmedia har inte förekommit. Den första uppgiften om incidenten utan hänvisning till källa förekom på Twitter av krigsmarinbloggaren 7FBTK. Det var 27 april kl 14:24, samma tid som samma nyhet dök upp på REN-TV fast ett dygn senare.
En högt uppsatt person inom Rysslands Flotta har tillkännagivit, att ”Krasnodar” inte krockat med en polsk ubåt.
”Krasnodar” är den fjärde ubåten ur serien av projekt 636.3 ”Warsjavjanka”. 
Kölsträckt 20 feb 2014. Sjösatt 25 april 2015, och 5 november samma år mottagen av Flottan för tjänstgöring vid Rysslands svartahavsmarin. 

Beväpningen består av:
- 6 förliga torpedapparater kaliber 533 mm med automatisk laddning, 
- 18 torpeder, 
- 24 minor, 
- 4 robotar ”Kalibr”. 
Dessutom utrustad med bärbara luftvärnsrobotsystemet ”Strela-3” eller ”Igla” med 8 robotar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar