Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 19 mars 2014

Amerikanska Jagaren Truxtun påbörjat övning i Svarta havet.


USS Truxtun jagare började en endags militärövning med de bulgariska och rumänska flottorna i Svarta havet .

Den amerikanska militären har beskrivit övningen som en "rutin-övning" som schemalagts redan innan Ukraina-krisen , där den ukrainska oppositionen tvingade den demokratiskt valde presidenten, Viktor Janukovitj, att fly huvudstaden Kiev den 22 februari.

Truxtun deltog förra veckan i övningar med rumänska och bulgariska fartyg några hundra miles från ryska styrkor ur Svarta havs-flottan. .

" Det finns många skäl för övningar med allierade , det ger oss en möjlighet att försäkra våra Nato-allierade att vi stöder dem", uppger Shawn Eklund, en officer hos de amerikanska sjö-styrkorna i Europa, till Reuters .

Manövrarna efterföljde Rysslands och Krims undertecknande av anslutningsfördraget mellan Republiken Krim och Sevastopol i Ryska Federationen.

På tisdagen undertecknade Rysslands president Vladimir Putin, premiärminister Krim Sergey Aksyonov och Sevastopols borgmästare, Aleksey Chaly, en historisk överenskommelse för Krim och Sevastopol, att gå med i Ryssland

Krimhalvön skjuter ut i norra delen av Svarta havet,  där Rysslands Svartahavsflottan har sin hemmabas och grundades av prins Grigory Potemkin 1783 .

Källa: http://rt.com/news/us-truxtun-crimea-russia-849/

Filmklipp på USS Truxtun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar