Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 mars 2014

Kina har byggt elektromagnetisk experimentkatapult


Kina har byggt ett markbundet experimentkomplex, utrustat med en elektromagnetisk experimentkatapult, meddelar sajten mil.news.sina.com.cn  [för fler bilder se sajten


På Internet har det dykit upp fotografier av det nya komplexet, som enligt uppgifter påbörjades redan år 2002. Den elektromagnetiska katapulten skulle i framtiden kunna användas på kinesiska hangarfartyg.

Enligt ungefärliga mätningar, gjorde på uppgifter från satellitfotografier av komplexet, uppgår längden på katapulten till cirka 120-150 meter, där den elektromagnetiska styrningen är cirka hundra meter. Tekniska detaljer om det nya komplexet är obekanta. Det meddelas endast, att laboratorieprototypen av den kinesiska elektromagnetiska katapulten byggdes i skala 1 till 1 år 2008. Exakt var komplexet är beläget, meddelas inte.

Tidigare har Kina tillkännagivit sina planer att inom en snar framtid börja bygga atomdrivna hangarfartyg. Vid varvet i Daljan i provinsen Ljonin finns planer att bygga tre nya hangarfartyg. Dessa fartyg skall inte vara atomdrivna, de blir utan katapult, men får trampolin i slutet av startbanan. I framtiden skall dessa hangarfartyg bilda hangarfartygsgrupper.

För att elektromagnetiska katapulter skall fungera behövs speciella kondensatorer och energi, vilket inte vanliga ångturbinmaskiner mäktar med. I slutet av februari 2013 meddelade Kina officiellt om sina planer att bygga ytfartyg med atomdrivet huvudmaskineri , i första hand, hangarfartyg. Utvecklingen av en reaktor för fartyg pågår inom projektet med beteckningen ”863”.

Troligen kommer den första kinesiska atomdrivna hangarfartygen med ett deplacement om drygt 65 000 ton vardera att dyka upp efter år 2020. Makten i Kina planerar än så länge, att i en framtid ha två fartyg av denna klass.

Emellertid, kan Kina bli det andra landet i världen, som använder elektromagnetiska katapulter ombord hangarfartyg. För närvarande utvecklar USA sådan utrustning, som planeras komma ombord på hangarfartyg av typen ”Gerald Ford”, där den första skall dyka upp år 2016. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar