Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 20 mars 2014

Rysslands krigsmaskin spänner musklerna mot Norden


Medan det minst sagt spända läget mellan öst och väst med anledning av läget i Ukraina pågår för fullt, så drar Ryssland igång flera militära övningar, i direkt anslutning till våra nordiska grannar.

LADOGA 2014 inledd:
De ryska väpnade styrkorna har en tydligt hög nivå av militär verksamhet i nordvästra Ryssland, i direkt närhet till gränsen mot Finland och Norge.
Den ryska presstjänsten mil.ru uppger att den 19 mars så inledde strategiskt bombflyg och stridsflyg i luftrummet ovanför Karelen i angränsning mot Finland en övning. Fler är 40 enheter med bland annat Su-27, Su-24M och MiG-31 deltar i övningen, som går ut på att bekämpa fientliga flygplan, markföretag samt jakt på avlägsna luftmål.



Samtidigt bedriver luftförsvaret i Murmansk och Arkhangelsk bland annat en övning i avlyssning av fingerade fientliga flygföretag som kränker den ryska statsgränsen. Även missilsystemet S-300 med 'Surface-to-air'-missiler och modernt radarsystem deltar i övningen.

Även den Norra Flottan deltar i flertalet övningar. Över 500 soldater från flottans artilleri -och underrättelseenheter bedriver flera olika verksamheter längs Kolahalvöns kust. Inkluderat är mer än 100 stycken farkoster och ett stort utbud av vapen, meddelar militären .

Den förhöjda övningsverksamheten gör att det politiska läget mellan Ryssland och dess grannar i väst är ansträngt, och som flera länder meddelar hinder för militärt samarbete. Bland de senare är Storbritannien, som på tisdagen sade att de var beredda att avbryta militära exportlicenser till Ryssland, avbryta planerade marina övningar och ställa in ett föreslaget Royal Navy besök i Ryssland.

I de nordiska länderna har de senaste ryska utvecklingen likaså gett kraftiga reaktioner. Den Svenska utrikesministern Carl Bildt sade i ett tal till parlamentet "tröskeln för Rysslands användning av militärt våld i sitt grannskap har tydligt sänkts" och att "Ryssland har skapat en allvarlig osäkerhet om den framtida politiken och dess framtida åtgärder i andra situationer också". I en tweet, tillägger ministern att "Ryssland är nu en oförutsägbar kraft".

Finlands statsminister Jyrki Katainen medger i en intervju att "Finland inte är ett neutralt land" och att "Nato är ett alternativ". Den Norska utrikesministern Bjørge Brende betonar att Rysslands användning av militärt våld är oacceptabelt och att Norge kommer att vara "klar och entydig i sitt svar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar