Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 mars 2014

Norra flottan bemannar bas i Alakurtti med 3000 radioexperter, bekräftar ryska militära källor.


Enligt rapporter har den ryska Norra flottan beslutat att återupprätta sin bas i Alakurtti, den lilla staden som ligger ca 50 km från gränsen till Finland. Militära källor bekräftar nu för tidningen Izvestija att basen kommer att bemannas av cirka 3000 radioexperter.

Alakurtti basen ursprungligen lades ner 2009 och verksamheten flyttades till Moskva. Nu flyttar försvarsministeriet både utrustning och personal tillbaka. Basen öppnar enligt uppgift igen under 2014. Sedan 2009 är Alakurtti bas för endast en gränsbevakningsenhet.

Återupptagandet av basen kan kopplas med den nuvarande expanderade ryska engagemang i Arktis. Förbättrad militär verksamhet i regionen, samt mer sjöfart och industriell verksamhet, gör att Ryssland gör ett större anspråk på regionen. Ett viktigt mål för den nya bas personalen kommer att vara att hålla reda på internationell luftaktiviteter i Arktis, informerar Izvestija.

källa: http://barentsobserver.com/en/security/2014/03/moving-3000-intelligence-officers-finnish-border-14-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar