Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 mars 2014

17/3 Atomdrivna ubåten "Krasnodar" i brand under upphuggning

Nerpa varvet på Rysslands Kolahalvön måndag morgon. (Foto: Bloger51.com)

Den atomdrivna ubåten "Krasnodar-K148" började brinna under upphuggningsarbete på Nerpa-varvet norr om Murmansk under måndags morgonen.
Ubåten K148 - var den första av de uppgraderade Oscar - II- klass ubåtar och är systerfartyg till "Kursk" (som sjönk i Barents hav i augusti 2000) och har två kärnreaktorer.
Den 155 meter långa ubåten har seglat för den ryska Norra flottan sedan 1986.

"Krasnodar" var en av de allra sista kalla krigs-ubåtar som togs ur drift för skrotning under 2012 .

Tung svart rök steg mot himlen från den docka där "Krasnodar" för närvarande genomgår nedmontering. Nerpa-varvet ligger norr om Murmansk innanför stängda militära området .

Nerpa-varvets presskontakt, Irina Anzulatova, säger till RIA-Novosti, att det använda kärnbränslet från ubåtens två reaktorer tas bort. Källan säger också att inte några arbetare skadades under branden.

Bränna sopor bredvid skrovet:
Itar - Tass rapporterade att det är en del skräp i närheten av ubåten som brinner. Informationen ändrades senare eftersom det visat sig att det är gummit på det yttre skrovet på ubåten som brinner.

Ett foto som publicerats på den regionala nyhetsbyrån B-port visar omfattningen av branden. Presskontakten vid Nerpa, Irina Anzulatova, säger till B-port att det inte förekommit något strålnings läckage eller andra tillbud i samband med branden och man arbetar med brandsläckning.

Radioaktivitet inuti reaktorutrymmet:
I processen att avveckla en atomdriven ubåt, skall det använda kärnbränslet först tas bort och transporteras bort. Arbetet fortsätter sedan med att ta bort gummit som täcker det yttre skrovet på ubåten. Detta är en process som kan fatta eld och det har hänt flera gånger med atomdrivna ubåtar enligt Zvezhdochka-varvet i Severodvinsk . Det var också gummit som fattade eld på "Jekaterinburg" , en ubåt under reparation som gjordes i torrdocka på Roslyakova gård norr om Murmansk i december 2011. Efter att gummit avlägsnats fortsätter arbetet med att skära av det yttre skrovet och sedan överbyggnaden av skrovet. Slutligen kommer reaktorutrymmet kapas av och förberedas för långtidslagring på central plats i Saida-bukten, strax väster om Nerpa-varvet .

Så länge reaktorsektionen inte tas bort, finns det fortfarande en väsentlig mängd av radioaktivitet inuti ubåten.

Nerpa-varvet är utöver Severodvinsk i Vita havet den centrala platsen för avveckling av atomdrivna ubåtar som tas ur drift från Norra flottan efter det kalla kriget. Varvet ligger på kusten till Barents hav mellan de slutna kuststäderna Aleksandrovsk, Snezhnogorsk och Gadzhievo. Avståndet till gränsen till Norge är cirka 100 kilometer.

Ingen officiell information till Norge:
Norges beredskapsmyndigheter informerades inte om branden innan de kontaktades av BarentsObserver under måndagsmorgonen.

"Vi har inte fått någon information från den ryska sidan eller någon annan", säger landshövdingen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, i en telefonintervju med BarentsObserver. Han tillägger att en sådan brand är en allvarlig fråga.

"Vi kommer nu att kontakta andra myndigheter som den norska strålskyddsmyndigheter, Polisen, direktoratet för civilskydd och våra samarbetspartners i Murmansk," säger Gunnar Kjønnøy .

Finnmarks länsstyrelse samordnar regionala nukelära räddningsinsatser. Kontoret är också ansvariga att se till att regionala och lokala myndigheter utvecklar strategiska planer för att hantera en eventuell kärnkraftsolycka.

Inga läckage av radioaktivitet:
Runt lunch uppgav den norska strålskyddsmyndigheten att det inte fanns något läckage av radioaktivitet, enligt uppgifter från ryska myndigheter.

Norge har ett bilateralt avtal med Ryssland om utbyte av information i samband med olyckor med kärntekniska anläggningar. Ryssland har också undertecknat den internationella konventionen om att informera grannländer om olyckor. Konventionen säger att varningar ska utfärdas när det är en situation där: "Ett utsläpp av radioaktiva ämnen förekommer eller sannolikt kommer att ske, och som har orsakat eller kan orsaka ett internationell gränsöverskridande utsläpp som kan vara av radiologisk säkerhet betydelse för en annan stat."

De första bilderna av branden i Nerpa publicerades av Bloger51 i Murmansk . Bloggen har också publicerat ett äldre foto av"Krasnodar" i torrdocka bredvid Sovjetunionens första atomdrivna ubåt , K-3 " Leninski Komsomol." Länk här:

Källa: http://barentsobserver.com/en/security/2014/03/nuclear-submarine-fire-17-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar