Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 22 oktober 2014

Framtida ryska jagaren ”framskjuten” till år 2023-2025

21 okt. 2014
Rysslands sjöstridskrafter tänker beställa 12 framtida jagare av typen ”Lider – 6 var till Norra marinen och Stillahavsflottan. Tiden för byggandet har på nytt ändrats.
”Ryska marinledningens förberedda tekniska specifikationerna för ”Lider” är godkända av försvarsministeriet. De ger ”OK” för teknisk projektering av en ny generation jagare i två varianter – en med atomdrift och en med gasturbin”, - uppger en högt uppsatt källa vid ryska ”försvaret”. Norra konstruktörsbyrån [Severnoe projektno-konstruktorskoe bjuro] har hand om det tekniska projektet, som skall påbörjas år 2015, tillade han.
Källa säger, ”det råder inget tvivel om”, att jagarens vapenbestyckning skall bestå av kryssningsrobot av typen ”Kalibr” och överljuds ”Oniks:er” eller modifieringar av dem. ”Och huvudluftvärnet [antirobotförsvaret, PRO] blir det nya luftvärnsrobotsystemet S-500 med robotar av olika typer, bland dessa, de som kan slå ut vapen i rymden”, - tillkännagav källan.
Han säger vidare, att ”Lider” inte finns med i vapenprogrammet till 2020, varför ”byggnation av den kommer med i fartygsbyggnadsprogrammet, som beräknas till år 2050”.
”I vilket fall som helst, med tanke på komplexiteten, ny fartygstyp och det stora arbetet med det nya fartyget ”Lider” i atom- eller vanlig variant kan tidigast börja byggas 2023-2025”, - förklarade källan.
I september meddelades, att man inom den militär-industriella kommissionen räknar med byggnation av jagare typ ”Lider” ungefär år 2018. Och ännu tidigare räknade man med byggnation år 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar