Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 20 oktober 2014

Kanske svävare till ”Mistralerna”

16 okt 2014
Ryssland kan komma att utveckla en båt på luftkudde av en ny generation efter att serietillverkning påbörjats av marina gasturbinmotorer. Dessa båtar kan användas på ryska ”Mistraler”, sade i en intervju med TASS vice generalkonstruktör vid centrala marinkonstruktörsbyrån [TsMKB] ”Almaz”, som har utvecklat tidigare båtar på luftkudde, Igor Zacharov.
Vapenprogrammet till år 2050 inkluderar en utveckling av en svävare. Men, som ni vet, är den utrustad med en gasturbinmotor. När ”Saturn” i Rybinsk är klar med utvecklingen av dylika motorer och börjat serieproduktion, då kan man börja med båten på luftkudde”, - sade Zacharov.
Han säger, att i första hand rör det sig om en båt med dimension som ”Murena” – tidigare har talats om båtar med ett deplacement om 150 ton, längd/bredd cirka 30/14,5 meter planerade att återuppstå i Chabarovsk. Nu finns inom ryska flottan större ”Zubr”, men utveckling i den riktning är inget som planeras.
”Vi tänker oss dimensioner som ”Murena”, sade Zacharov. Om ”Zubr” är det inget tal om.
Han tänker sig, att den nya båten kan användas på universal-landstigningsfartygen av typ ”Mistral”, vilka Ryssland skall få åren 2014-2015. Dockningsanläggningen på ”Mistral” kan ta ombord svävare av typen ”Murena”, - förklarade företrädaren för generalkonstruktören vid ”Almaz”.
Problemen med leverans av gasturbinmotorer för ryska fartyg hör samman med situationen i Ukraina, där företagen är koncentrerade, som tidigare sålde motorer till Ryssland. Nu är det ”Saturn” i Rybinsk som ersätter och bygger inhemska gasturbinmotorer. Inom De Förenade Nybyggnadsvarven (OSK) räknar med, att stridsfartygen skall börja utrustas med dessa motorer från år 2017. Tidigare har chefen för presidentadministrationen Sergej Ivanov tillkännagivit, att det behövs cirka 30 miljarder rubler för att lösa frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar