Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 21 oktober 2014

USA och Kanada genomför Open Skies-flygningar över Ryssland

Flygspecialister från USA och Kanada kommer att genomföra inspektionsflygningar över ryskt territorium inom ramarna för Överenskommelsen om ”Öppet luftrum/Open skies”, meddelade vid en presskonferens Sergej Zabello, som är tf chef för Nationella Centret för ”Atomriskminskning”.


”Under perioden 20 – 25 oktober skall amerikaner och kanadicker, inom ramarna för ”Open skies” flyga i en OC-135B”, - sade Zabello.

Ombord flygplanet finns övervakningsutrustning (flygfotoutrustning) som genomgått internationell kontroll, där även ryska specialister deltog. Under de överenskomna flygningarna medföljer även ryska specialister.


Överenskommelsen om ”öppet luftrum” togs av 27 stater-deltagare i OSSE [Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa] år 1992 i Helsingfors. Målet är - att stärka ömsesidig förståelse och tillit. Alla deltagare får en möjlighet att öppet samla in information om militära styrkor och verksamhet som berör dem. Nu finns 34 stater inom "Open Skies”. Ryssland ratificerade avtalet 26 maj 2001.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar