Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 11 januari 2016

11/1 Algeriet tänker köpa 12 Su-34


Ett kontrakt förbereds för leverans till Algeriet av ett parti av det tunga attackflygplanet Su-34, skriver utländsk massmedia och ”Interfax-AVN” enligt källor inom militär-tekniska samarbetet.
”Algeriets flygvapen har beställt 12 tunga attackflygkärror Su-34, vilka tillverkas vid Tjkalovs flygfabrik i Novosibirsk – en filial till företaget ”Suchoj”, - sägs i ett meddelande från amerikanska internetportalen Defense News med hänvisning till direktören för flygfabriken Sergej Smirnov. Denna information delade Smirnov med sig till massmedia i Novosibirsk, inför Nyåret.
I meddelandet sägs, att inom ramarna för algeriska Flygvapnets moderniseringsprogram skall de nya Su-34 ersätta gamla parken av MiG-25, vilka köptes redan under Sovjetunionens tid. Enligt Smirnov, har samtalen med Algeriet pågått under åtta år och nyligen fick ”Rosoboronexport” en officiell beställning om leverans av flygplanen.
Enligt tidningens information, är beställningen av Su-34 en del i ett större militärt paket till en total summa om 7,5 miljarder dollar, som slöts mellan Ryssland och Algeriet redan i mars 2006. Detta paket innehåller leverans till Algeriet av luftvärnssystem, flygplan, militär materiel och teknologi för sjö- och markstridskrafterna,
Tidningen citerar också ryska experter, som tror, att det framgångsrika användandet av Su-34 i Syrien kan intressera potentiella köpare i Uganda, Nigeria och Etiopien, liksom i Irak och SNG-länderna – Uzbekistan och Turkmenien.
Algeriska militära internetbloggen Menadefense skrev häromdagen, att i början av 2016 kom en officiell beställning från Algeriets flygvapen av det ryska attackflygplanet Su-32 (exportvarianten av Su-34). Sålunda, om detta meddelande får en officiell bekräftelse, så blir Algeriet första utländska användare av dessa flygplan.
”Interfax-AVN:s” källa, med anknytning till vapenexport, bekräftar, att Algeriet verkligen tänker köpa ett parti attackflygplan. ”Samtal pågår, senaste strax innan Nyåret. Men att tala om när Su-34:orna skall levereras till Algeriet är ännu för tidigt”, - sade nyhetsbyråns källa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar