Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 15 januari 2016

15/1 Ryska vapen ska hålla Balkan i jämvikt

Serbien vill köpa ryska LV-system och MiG-29

”Kommersant” erfar, att som ett svar på Kroatiens planer att köpa amerikanska operativtaktiska robotar MGM-140 ATACMS, är Serbien intresserade av ryska luftvärns-robotsystem ”Tor”, ”Pantsir” och ”Buk”, samt även jaktflygplan MiG-29. Serbiska militära förfrågningar är redan skickade till Moskva: den skapade kommissionen för militär-tekniskt samarbete (VTS) mellan de två länderna skall titta igenom detta fram till januari månads slut.
Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin fick vid sitt besök i Belgrad en lista över vapen, som Serbien försvarsdepartement vill köpa. Förste vice direktör vid FSBTS (Federala tjänsten för militärtekniskt samarbete) leder arbetet på den ryska sidan. Första möte skall genomföras innan januari månads utgång.
De serbiska önskemålen, enligt Kommerants uppgifter, rör sig om luftvärns för medeldistans (”Buk”, ”Tor”) och kortdistans (”Pantsir-S1”), och förfrågan om luftvärnsrobotsystem S-300 kom inte upp under mötet i Belgrad, då de militära budgeten inte räcker till för detta. Dessutom vill Serbien förstärka sin park med några jaktflygplan av typen MiG-29. Totalt har idag Serbien tio MiG-29 (inräknat sex köpta från Ryssland år 2013), elva MiG-21 (vilka är uttjänta år 2018), samt även något tiotal flygplan J-22 Orao.
Kommersants källor bekräftar, om Ryssland och Serbien kommer överens nödvändigt antal luftvärn och flygplan, så kommer Ryssland leverera ur befintliga med senaste uppdatering – på så sätt blir det både snabbare och billigare för serberna.
Även om det inte blir någon överenskommelse mellan Moskva och Belgrad inom militär-tekniskt samarbete, så anser Barak Obamas utrikespolitiske rådgivare Ben Rhodes att: ”det inte ligger i regionens intresse om det skulle bli ett spel mellan USA och Ryssland, i stil med under det kalla kriget”.  Han tillade, att balkanländerna själva bör bestämma om sin framtid, inkluderande medlemskap i NATO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar