Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 14 januari 2016

14/1 Rosatom får till våren ett italiensk fartyg för destruering av ubåtsreaktorer

Skrovet, som byggs till ”Itarus”.


I april 2016 vid det italienska varvet Muggiano, som tillhör Fincantieri, avslutas byggnationen av ett specialfartyg ”Itarus” för genomförande av operationer med reaktorblock från atomubåtar, fartyg och atomservice.
Beställare är SZTs ”SevRAO” – en filial ill FGUP ”RosRAO” (som ingår i statliga ”Rosatom”), meddelar ”Korabel.ru”

”Itarus” är ett icke-självgående fartyg, avsett för operationer att lyfta, transportera och ställa på lager flytande modulblock från reaktorer. Fartyget ser ut som en två-tornig flytdocka gjort i stål.
Våren 2016 skall farkosten föras till Murmansk, där den skall överlämnas till beställaren.
År 2003 kom regeringarna i Italien och Ryssland överens om samarbete inom sfären för säkert hanterande av kärnbränsle, bearbetning och destruering från atomubåtar i norra Ryssland. Överenskommelsen fick namnet ”Globalt partnerskap”, där italienska sidan avdelade 310 miljoner euro.
För dessa pengar byggdes i Sajde-bukten skydd över förvaringsplatser av radioaktivt avfall, destruering av sex atomubåtar. År 2011 vid Fincantieri på beställning av FGUP ”Federalnyj tsentr jadernoj i radiotsionnoj bezopasnosti” byggdes ett specialfartyg ”Rossita”, som är avsett för transport av utarbetat kärnbränsle och radioaktivt avfall.
Tekniska data för fartyget ”Itarus”:
Längd – 85m; 
bredd – 31,2m; 
bogserat djupgående – 7,7m; 
arbetsdjupgående – 24,5m; 
höjd till översta däck på överbyggnaden– 29m; 
lastkapacitet – cirka 3500 ton; 
max bogserad hastighet – 6 knop; 
självständig uppträdande (beroende på bränsle) – 7 dygn; 
besättning – 6 man; 
tjänstetid – 50 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar