Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 30 maj 2016

30/5 Ukraina har räknat ryska militärer på Krim


Bilden visar ”artiga män”.

En företrädare för ukrainska försvarets underrättelseavdelning Vadim Skibitskij säger, att till maj 2016 fanns på Krim 24 tusen ryska militärer. Detta berättade han på måndagen, 30 maj, vid en briefing i Kiev.
Han sade vidare, att på halvön finns 613 tanks och pansartransportfordon, 162 artilleripjäser, cirka 100 militära flygplan, 56 helikoptrar, 16 kustrobotsystem, samt även 30 ytstridsfartyg och fyra ubåtar.

Tidningen ”Nezavisimaja gazeta” skriver, att Ukrainas president den 26 februari beordrade landets försvarsministerium och generalstab att förstärka gränsen mot Krim, samt även hela kusten längs Svarta havet. Han menar, att Ryssland avsevärt förstärkt sin militära närvaro i regionen, rent av gjort Krim till en stor militär bas, som hotar inte bara Ukraina, utan även alla länder i svartahavsregionen.
Den 27 maj blev det känt, att antalet militära och pansarfordon avsevärt ökat i området nära Krims norra gräns på ukrainskt territorium.
Krim och Sevastopol blev en del av Ryssland efter en folkomröstning, som genomfördes i mars 2014. Återföreningen med Ryssland stöddes av 96,77% av halvöns befolkning. Samtidigt vägrade Ukraina och västliga länder att erkänna valresultatet och införde sanktioner mot Ryssland.  I Moskva noterades, att regionens anslutning var i enlighet med internationell rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar