Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 1 juni 2016

1/6 Isbrytare ”Ilja Muromets” för Flottan sjösätts 10 juni

Kölsträckningen av isbrytare ”Ilja Muromets”.

”Amiralitetsvarven” skall den 10 juni sjösätta den första isbrytaren ur projekt 21180 ”Ilja Muromets”. Detta meddelade, på onsdagen 1 juni, Rysslands befälhavare för Flottan amiral Vladimir Koroljov.
Interfax skriver, att ”Ilja Muromets” är den första isbrytaren på 45 år, som byggs för Rysslands sjöstridskrafter. Hon kölsträcktes på varvet i Sankt Petersburg på en öppen stapelbädd den 23 april 2015. Leverans till beställaren är beräknad till slutet av år 2017.


Diesel-elektriska ”Ilja Muromets” är avsedd ska stötta till Flottans fartyg vid isförhållanden, samt även bogsering. Det är tänkt, att ”Ilja Muromets” skall tjänstgöra vid Rysslands Norra Flotta.
På isbrytaren ”Ilja Muromets” används elektriskt framdrivningssystem, som ger högre acceleration och manöverbarhet. Hon blir den första ryska isbrytaren, som får dubbla mekaniska Azipod propellerar (=styrbara podar, som kan rotera 360 grader, vilket medger fartyget att gå i alla riktningar) med en effekt av 3,5 kWt vardera. Det ger ökad manöver-förmåga vid arbete under isförhållanden.
Isbrytarens deplacement uppgår till 6000 ton, längd 84 meter och bredd 20 meter. Djupgåendet är 7 meter, besättning – 32 man.
Totalt räknar man med att bygga en serie om fyra dylika fartyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar