Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 31 maj 2016

31/5 Egypten får första ”Mistralen” 2 juni



Leverans av den första av två helikopterbärare av typen ”Mistral”, byggd tidigare för Ryssland, skall genomföras på torsdag, 2 juni, i Frankrike.
TASS skriver, att vid mottagningsceremonin deltar Egyptens försvars och militärindustri-minister generalöverste Sidki Subchi. Han skall hissa den egyptiska flaggen på fartyget. Från detta moment har fartyget officiellt överförts till Egyptens sjöstridskrafter och skall avsegla till tjänstgöringsplats.
Vid högtidligheterna deltar även Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Les Drian, befälhavaren för Egyptens sjöstyridskrafter Usama Rabia och företrädare för Egyptens diplomatiska mission i Paris.
I början av maj löpte fartyget ut på veckolånga övningar i Atlanten med egyptisk besättning.
Frankrike slöt kontrakt med Ryssland om byggnation av ”Mistraler” sommaren 2011. År 2014 stoppade Frankrike leveransen av fartygen i samband med situationen i Ukraina. År 2015 kom Ryssland och Frankrike överens om att cancellera kontraktet. Paris betalade tillbaka avansen, och Moskva insisterade, att försäljning att färdigställda fartyg till tredje part endast skall kunna genomföras med ryskt medgivande. Strax därefter köpte Egypten helikopterbärarna.
För närvarande pågår samtal mellan Ryssland och Egypten om möjliga leveranser av rysk utrustning till fartyg av typen ”Mistral”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar