Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 november 2014

17/11 ”Expressen” blandade ihop rysk och fransk gränskränkning

17 nov. 2014
Presstjänsten vid Sveriges Väpnade styrkor förnekade uppgiften i tidningen ”Expressen” om, att ett ryskt stridsflygplan kränkt landets luftrum. Kärran tillhörde det franska Flygvapnet, underströk presstjänsten.
Incidenten inträffade i lördags. Tidningen ”Expressen” anklagade enligt obekräftade uppgifter Rysslands Flygstridskrafter för den inträffade kränkningen. Enligt tidningen, kränkte flygplanet gränsen några kilometer in på svenskt luftrum, men vände mot ost, när en JAS Gripen lyfte och gick mot ”ryssen”.
Svenska massmedia följer med stor uppmärksamhet ”den ökade ryska närvaron i Östersjön”. Förra veckan skrev ”Svenska Dagbladet”, att Sverige två gånger protesterat i samband med ryska luftkränkningar av Su-24 syd om ön Öland den 17 september år 2014.
Den första noten en så kallad ”aide-memoire” sändes av Sveriges UD till ryske ambassadören Viktor Tatarintsev den 19 september. Ryssland svarade på samma sätt och förnekade uppgiften, efter att ha tillagt, att det efter kontroll blivit klart, att det ryska flygplanet inte flugit in på svenskt territorium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar