Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 november 2014

17/11 ”Igor Belousov” levereras nästa år, 2015

Oceangående räddningsfartyget (ubåtsbärgaren) ”Igor Belousov”, som byggs i Sankt Petersburg vid ”Amiralitetsvarven” för Rysslands Flotta, kommer att levereras till sjömännen inte i år, som tidigare meddelats, men nästa år.
”I år kommer ”Belousov” att påbörja provturer. Emellertid har detta fartyg en specialitet – att ombord finns ett unikt djupdykande system (ry. GVK). Detta skall testas under det kommande året. Följaktligen, kommer även leveransen av fartyget till Flottan att genomföras under år 2015”, - meddelade till TASS en källa inom försvarsindustriella komplexet.
Han sade, att vad gäller fartyget är allt OK, men utbildningen av specialister på djupdykar-systemet och dess tester kräver stora insatser och ytterligare tid. ”Amiralitetsvarvet” har gjort vad dem åligger. Där finns inget att anmärka. Han sade också, att i år påbörjas tester i Östersjön med ”Igor Belousov”. Det gäller utrustning för samband, navigation och huvudmaskin. ”Djupdykstester av räddningssystemet på ”Belousov” måste genomföras vid Norra marinens övningsområden, då Östersjön är alltför grund”, - tillade källan.
I augusti sade Rysslands marinchef Viktor Tjirkov, att i år avslutas de statliga testerna med GVK ”Bester-1”, som skall enligt planeras skall ombordbaseras på ”Igor Belousov”. Han sade, då skall besättningen på GVK vara helt klar och genomgått utbildning.
”Igor Belousov” kölsträcktes efter projekt 21300 i slutet av år 2005, sjösattes i oktober år 2012. Fartyget är avsett för räddning av ubåtsbesättningar, samt även för leverans av luft, el-energi och räddningsutrustning till ubåtar och ytfartyg. Deplacementet är cirka 5000 ton och fartyget kan komma upp i en hastighet av 15 knop. Seglationslängden uppgår till 3500 nautiska mil.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=bPsdKXTQd48  (sjösättning Igor Belousov)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar