Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 21 november 2014

21/11 Första Mistralen, ”Vladivostok”, mot Ryssland den 28 november

21 nov 2014
Ryska sjömännen i Saint-Nazaire förbereder hemresa med det första helikopterbärande landstigningsfartyget ”Vladivostok” den 28 november. Det andra ”Sevastopol” sjösattes nyligen, den 20 november.
Till chef för överresan har utsetts viceamiral Aleksandr Fedotenkov. Han var under åren 2009-2011 befälhavare för Leningrads marinbas, och 2011-2013 befälhavare för Rysslands Svartahavsflotta. Sedan år 2013 innehar han posten som vice befälhavare för Rysslands Flotta.
Tillträdesförbudet för de ryska sjömännen ombord på ”Vladivostok” gäller inte längre. Sjömännen har redan börjat föra över sina saker till fartyget.
”Vladivostok” går mot Ryssland tillsammans med skolartyget ”Smolnyj”.
Kontraktet av två ”Mistraler” skrevs under av DCNS och ”Rosoboroneksport” år 2011. Kostnaden uppgick till 1,2 miljarder euro, Om kontraktet skulle brytas skulle ”Rosoboroneksport” kräva tillbaka pengarna samt kräva skadestånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar