Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 november 2014

18/11 Estland köper ”Javelin” från USA

18 nov 2014

Estlands försvarsminister Sven Mikser skrev, idag 18 november, under ett avtal om köp från USA av pansarvärnsrobotsystemet ”Javelin” till en summa av 40 miljoner euro.

Enligt avtalet köper Estland 80 pansarvärnsrobotsystem, men i avtalet finns även möjlighet att i framtiden köpa ytterligare 40 system ”Javelin” utan att sluta ett nytt avtal. Köpesumman uppgår till 40 miljoner euro. Javelin kommer till Estland under år 2015. Dessutom finns i kontraktet leverans av utskjutningssystem, reservdelar, övningsrobotar och andra komponenter, vilka behövs för att använda vapnet, meddelar RIA Novosti med hänvisning till den estniska försvarsmyndigheten.

Kontraktet godkändes av USA redan i oktober. Estlands försvar säger på sin hemsida, att köpet genomförs inom ramarna för vapenutvecklingsprogrammet för perioden 2013-2022. Det förutser framför allt, förstärkning av pansarvärnsförsvaret och köp av tredje generationens pansarvärnsrobotsystem.

Rörande detta, meddelar Estlands TV-bolag ERR, att på grund av det spända internationella läget har Estlands militära ledning bestämt att öka volymen och göra det snabbare. Pvrb-systemen skall inte bara tillföras den reguljära armén (infanteribataljoner), utan även till de regionala frivilliga paramilitära förbanden Kaitseliit.

Javelin är ett så kallat system ”skjut och glöm”, som medger att skytten efter skottet inte deltar i ledningen av roboten, vilket höjer säkerheten för operatören av systemet. Roboten har utfällbara vingar av klassisk aerodynamisk konfiguration. Den kan anfalla målet direkt från ovan, i kombination med en kraftig tandemstridsspets som tillåter att träffa alla moderna tanks. Systemet har ”mjuk start” och medger skjutning från inomhusrum. Systemet är främst avsett för bekämpning av fientliga pansarfordon, men kan även användas för bekämpning av byggnader och fortifikationer. Dessutom kan robotar av denna klass användas mot helikoptrar och drönare ”i läge direkt ledning”.

USA:s armé fick Javelin år 1996. Det har varit framgångsrikt under kriget i Irak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar