Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 november 2014

18/11 Ukraina skall skicka artilleri 2S7 ”Pion” till konfliktzonen

19 nov 2014

Ukrainska arméförband, som verkar i konfliktzonen i östra delen av landet, skall få självgående artillerifordon 2S7 ”Pion”, vilka kan skjuta kärnvapenprojektiler.

För närvarande pågår åtgärder för att ställa i ordning självgående haubitsar 2S7, vilka i mer än 10 år varit förrådsställda. Snart kommer dessa fordon att förstärka en av de självständiga mekaniserade brigader, ”som skyddar suveräniteten i östra Ukraina”, meddelar Ukrainas försvarsministerium.

”Materielen är praktiskt taget återställd, fordonsförare och besättningar är klara för att lösa uppställda uppgifter”, - citeras en befälhavare för en artilleribataljon i ett meddelande från ukrainska försvarsministeriet.

”Pion” är en av de kraftigaste självgående artilleripjäserna [SAU] i världen. Skjutavståndet, beroende på typen av granaterna, uppgår till 55 km. Dessa självgående fordon kan använda granater med kärnstridsspetsar.

SAU ”Pion” tillfördes den sovjetiska armén från år 1975, och serietillverkades fram till år 1990. Totalt tillverkades mer än 500 enheter 2S7 av olika modifikationer. Enligt uppgifter från Internationella institutet för strategisk forskning, hade Ryssland 320 ”Pioner” (varav 300 i förvar), och Ukraina – nästan 100 stycken, alla dessa har tidigare varit förrådsställda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar